Här dokumenteras flest fortkörare

2012-08-09 13:40

Enligt statistik från Rikspolisstyrelsen ligger E45:an mellan Vänersborg och Brålanda i topp över registrade överträdelser i tidningsområdet.
På andra plats kommer sträckan mellan Brålanda och Solberg.

 

Det är Rikspolisstyrelsen som ansvarar för att utreda de hastighetsöverträdelser som trafiksäkerhetskamerorna registrerar och Trafikverket som ansvarar för driften av dem.

Numera finns det 1100 fasta kameror runt om i landet. I ttelaområdet – Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud – är det ett tjugotal.

Har lärt sig

Mellan januari till juni 2011 registrerades 996 fartsyndare pån E45:an mellan Vänersborg och Brålanda. I år ligger siffran på 640 för samma period.

– En orsak till att det nu är färre förare som fastnar på bild kan bero på att folk har lärt sig var kamerorna finns, säger Urban Widell, ställföreträdande chef för ATK-sektionen vid Rikspolisstyrelsen i Kiruna.

Höjningen av avgiften som genomförts under de senaste åren tror han också kan vara en bidragande orsak. Att överträda den tillåtna hastigheten på 70 km i timmen kostar från 1 500 kronor och uppåt.

Östen Johansson på Trafikverket berättar att kamerorna i området finns på E45:an och R47. Samtidigt medger han att det inte finns några mellan Vänersborg och Uddevalla.

Rädda liv

Eftersom syftet med trafiksäkerhetskameror inte är att sätta dit bilister för att få skatteintäkter, utan att rädda liv, finns det skyltar som tydligt visar var kamerna finns. Således namnet "trafiksäkerhetskameror" med betoning på säkerhet.

– På grund av dem sparas årligen cirka 15-20 liv, säger Urban Widell.

Alla trafikanter som kommer med på bild måste utredas, men eftersom det är föraransvar och inte ägaransvar som gäller måste det vara helt klarlagt vem föraren är. Därför kan det ofta vara svårt att få tag i den skyldige.

Faktorer som försvårar identifiering är väder och vind, vindrutetorkare eller solskydd som skymmer föraren. Urban Widell berättar att 30 procent av alla fall måste avskrivas på grund av detta.

Svåridentifierat ibland

Östen Johansson berättar att många hör av sig till Trafikverket och klagar över orättvisan i att vissa kan köra fort utan att åka fast.

I dagsläget går det till exempel inte att identifiera en förare på en motorcykel om ansiktet inte syns, eftersom det bara finns en nummerskylt som sitter bak på fordonet.

Kennet Svensson, Regionalmålsstrateteg på Trafikverket, berättar att det inte är aktuellt med nya kameror i Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerudsområdet i år och troligtvis inte heller nästa år.

– Först 2014 planeras en större tilldelning av kameror, säger han.

 

FAKTA
Här registreras flest fartsyndare:
1. Vänersborg - Brålanda
2. Brålanda - Solberg
3. Stallbackabron

 

Källa: ttela.se