Polisens nya vapen mot trafiksyndare
2012-06-20 15:23
Nu får alla trafiksyndare det svettigt. Polisen ska införa ett nytt system som enkelt kommer att kunna kontrollera passerande bilar – och blixtsnabbt avgöra vilka som ska stoppas och kontrolleras.
Det är lite över två år sedan som skattemärket (kontrollmärket) avskaffades. Ett drag som gjorde att farbror staten numera sparar 70 miljoner kronor om året på minskad administration. Men det finns en baksida – i och med klisterlapparnas bortfall så innebär det mer arbete för polisen.
Bara i Stockholmsområdet finns det 70 000 fordon med körförbud och 7 000 som är oförsäkrade och enligt polisen rullar ett stort antal av dessa på våra vägar. Och det är för att komma åt dessa som polisen under en tid försökt hitta ett passande system.
Kan monteras i bil och på stativ
Svaret för polisen blir ett system som går under namnet ANPR (Automatic Number Plate recogniton) och är en befintligt teknik som bland annat redan används i betalstationerna kring Stockholms innerstad. Systemet består att av kameror som antigen monteras på polisbilar eller på stativ och som ansluts till en dator. Förbipasserande fordon får sin registreringsskylt avläst och matchat mot Vägtrafikregistret samt registret för efterlysta fordon. På det sättet får polisen snabbt information om vilka fordon som exempelvis är efterlysta, har körförbud eller är oförsäkrade.
– Det handlar inte om ett nytt arbetssätt, utan snarare en effektivisering av det arbete som görs idag. Kameran kompletterar polisens ögon, säger Anders Arvidsson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.
Sparar inte informationen
Systemen används redan i flera länder, däribland Storbritannien. Där används tekniken på ett lite annorlunda sätt jämfört med hur det ska användas i Sverige. I Sverige kommer användningen anpassas till svensk lagstiftning, vilket bland annat innebär att uppgifterna inte lagras, utan endast kommer att visas en kort stund.
– Det är bara när polisen får en träff som en åtgärd initieras. I de fallen rör det sig om fordon som har en anmärkning. Genom systemet får vi bättre precision i våra kontroller, säger Anders Arvidsson.
Just nu gör Rikspolisstyrelsen en marknadsundersökning för att förstå vilka behov den svenska polisen har. Undersökningen görs tillsammans med poliser i yttre tjänst som testar tekniken. Faller undersökningen väl ut är förhoppningen att en upphandling ska vara genomförd under 2013.
Så fungerar det
Automatisk Nummerskyltsavläsning bygger på OCR-teknologi. Det innebär att bilden av registreringsskylten omvandlas till text. Tekniken för att få fram registreringsnumret är densamma som används i automatiska trafikkameror som tar ett foto på de bilar som kör för fort, så kallade ATK-kameror. Skillnaden med ANPR är att registreringsnumret jämförs mot en databas som i sin tur är kopplad till Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Om en bil finns med i något av registren får polisen upp en bild av bilen med dess registreringsnummer. Bilen kan därefter stoppas för en vidare kontroll.
Illustration: Polisen/Tomas Öhrling