Varning: Här är tjuvens nya knep

2012-06-28 11:12

Elektriska störsändare är tjuvarnas nya favoritpryl. Polisen bekräftar nu att det finns ligor som specialiserat sig på att elektroniskt blockera bilars lås. Nu går försäkringsbolaget If ut och varnar alla bilägare.

Ett bilinbrott utan att behöva bända upp dörrar, krossa rutor eller dyrka upp låset. Biltjuvar använder sig av störningsutrustning som blockerar låsningen. Och när bilägaren lämnar parkeringen kan tjuven lugnt släntra fram till bilen och länsa allt av värde.

Enligt polisen är det här relativt vanligt och antalet anmälningar om ”oförklarliga” inbrott har ökat. Polisen har även i enstaka fall lyckats gripa personer med störsändare, men ofta är det svårt att få dessa dömda för exempelvis förberedelse till brott.

För den som drabbas är det sedan inte helt lätt att bevisa för sitt försäkringsbolag att det rör sig om ett inbrott.
– Vi vill varna bilägare för de här stölderna. När ärendena kommer in till oss är bilägarna ofta förtvivlade. Deras saker är bara borta utan minsta tecken på inbrott. Man tror saker ska kunna ligga tryggt i bilen, men det är tyvärr läge att tänka om där, säger Dan Falconer, motorspecialist på If, till Vi Bilägare.

If tipsar – så slipper du bli av med saker i bilen:
- När du lämnar bilen, känn på handtaget så det är ordentligt låst.
- Lägger du värdefulla saker i bagageluckan, var försiktig så det inte syns.
- Täck över saker i bilen med exempelvis en filt eller lägg i enkla påsar.
- Lämna inte parkeringspengar eller tobaksvaror synliga.

 

Källa: Bytbil.com